Frans woont in Almere en is daar parttime fotograaf. Hij fotografeert al meer dan dertig jaar, waarvan vijftien jaar met analoge camera’s en na een pauze van enige jaren nu al weer vijftien jaar digitaal.

In 2013 ben ik begonnen met de opleiding vakfotograaf op de fotovakschool te Apeldoorn. Deze opleiding heb ik met goed resultaat behaald in Juni 2015.

Mijn interesse gaat vooral uit naar architectuur, natuur- en stedelijke landschappen.

Waarom architectuur en wat maakt architectuur fotografie zo mooi.

Ik kijk als architectuurfotograaf naar de lijnen en hoeken van het gebouw. Lijnen die in real life recht zijn, moeten op de foto ook recht zijn. Evenwijdige lijnen moeten evenwijdig blijven. In een gebouw zit diepte, dat perspectief moet in de foto ook duidelijk zijn zonder overdreven te worden.

Licht is belangrijk. Omdat een gebouw in de buitenlucht staat is niet elk moment geschikt om het gebouw te fotograferen. De architectuurfotograaf werkt vaak vroeg in de ochtend of laat in de middag. Soms moet hij 3 of 4 keer terugkomen voordat het licht ‘de juiste kwaliteit’ heeft.

Een gebouw heeft een relatie met zijn omgeving. Deze relatie moet in de foto tot uitdrukking komen.

De ruiten van een gebouw reflecteren doorgaans. Soms is dat mooi, maar soms moet je daar op een creatieve manier mee omgaan.

Een gebouw heeft een functie. Hoe komt deze tot uitdrukking in de foto? Zijn er mensen in beeld, of juist niet? Hier maakt de architectuurfotograaf strategische keuzes.

Dit zijn nog maar enkele van de vele facetten van een goede foto waar de architectuurfotograaf rekening mee heeft te houden.

Interieur fotografie

Omdat het hier juist om de binnenkant gaat, krijg je hier te maken met kleur, sfeer, aankleding, meubilair. Maar ook hier spelen ruimte, perspectief, verdwijnende en evenwijdige lijnen en de kwaliteit van licht een belangrijke rol. Voordeel is wel dat buitenlicht een minder dominante rol speelt.

Mijn voorkeur is deze fotografie vast te leggen in HDR (High Dynamic Range), dit zijn beelden met een hoog dynamisch bereik (zowel zeer donkere delen als zeer heldere delen worden goed weergegeven).

Frans Vroom

Joomla templates by a4joomla